Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos lenne! Előre is köszönöm

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1911
Egy 50 cm3 térfogatú pufferoldat 0,7 mol/dm3 ecetsavat és 0,6 mol/dm3 nátrium-acetátot tartalmaz Ehhez hány cm3 0,5 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatot keverjünk hozzá, hogy a pH 1 egységet változzon? (az ecetsav disszociációs állandója Kd=1,86*10-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
0

De ha mégsem, akkor itt a levezetés:

A pufferoldatokra vonatkozó összefüggés:

`K_s`= `[H^+]_1*c_(só)/c_(sav)`

ebből

`[H^+]_1` = `K_s*c_(sav)/c_(só)`

`[H^+]_1`= `1.86*10^(-5)*0.7/0.6` = `2.17*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

Ebből `(pH)_1` = `-lg([H^+]_1)` = 4.66

Ezt a pH-t szeretnénk eggyel megváltoztatni (növelni, hiszen savat adunk hozzá).

Azt szeretnénk, hogy a `(pH)_2` = 3.66 legyen, azaz a `[H^+]_2` = `2.17*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`.

Hogyan változnak a koncentráció-viszonyok?

50 `cm^3` oldatban van:

`50/1000*0.7`, azaz 0.035 mol ecetsav
és
`50/1000*0.6`, azaz 0.03 mol nátrium-acetát

Hozzáadjuk az ismert koncentrációjú ecetsav-oldatot.

A hozzáadott oldat

1 `dm^3`-ében van 0.5 mol ecetsav
x `cm^3`-ében van `x/1000*0.5` mol ecetsav.

A keletkezett oldatunk így fog kinézni:

Lesz benne 0.035 + `(x/1000*0.5)` mol ecetsav és
0.03 mol nátrium-acetát (nem változik a mennyisége).

(Ezt kiszámíthatnánk koncentrációra is, de teljesen felesleges, hiszen csak a mólarányokra van szükségünk, azok kiesnének).

Ekkor felírjuk ismét a pufferoldatokra vonatkozó összefüggést:

`K_s`= `([H^+])_2*(c_(só)/c_(sav))`

`1.86*10^(-5)` = `2.17*10^(-4)*0.03/(0.035+(0.5*x/1000))`

Ezt x-re megoldjuk

x= 630 `cm^3`

630 `cm^3` 0.5 `(mol)/(dm^3)`-es ecetsav-oldatot kell hozzáadnunk.

EDIT: Azért ellenőrizd le, mert néha el szoktam számolni :D
Módosítva: 7 éve
0