Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energiaváltozás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
994
Standard állapotú, 1,3 m3 térfogatú etilén gázt tökéletesen elégetünk, majd az eredeti állapotot visszaállítjuk (p,T), a víz kondenzálódik. Mekkora az energiaváltozás (kJ-ban megadva)? (a képződéshők: CO2(g): -394 kJ/mol, H2O(l): -286 kJ/mol, etilén: 52,6 kJ/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Egyenlet:

`C_2H_4` + 3 `O_2` = 2 `CO_2` + 2 `H_2O`

A képződéshó az a hőmennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy a vegyület elemeiből képződjön (1 molra vonatkoztatva).
A reakcióhő= keletkezett anyagok képződéshője - kiindulási anyagok képződéshője (figyelembe véve persze, hogy hány mol anyag képződött, illetve reagált a reakció során.)

1 mol etilénből keletkezik 2 mol `CO_2` és 2 mol `H_O`

A reakcióhő:
Q= 2*(-394)+2*(-286)-52,6 (kJ/mol)

Ez 1 mol etilénre vonatozik, ami standard állapotban 24,5 `dm^3`

1,3 `m^3` etilén esetén ez `1300/24.5*Q` lesz.

Előjelre figyelni!
0