Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos lenne! Előre is köszönöm

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1267
A nátrium hidrogéngáz képződése közben oldódik vízben. 0,5 g nátrium 100 cm3 20°C-os vízben való oldódásakor és standard állapotú hidrogéngáz képződésekor hány fokra melegíti fel a keletkező oldatot? (Tekintsük az oldat térfogatváltozását elhanyagolhatónak, sűrűségét és hőkapacitását közelítőleg a vízével egyezőnek: 1,00 g/cm3-nek illetve c=4184J/(kgK)-nek). A képződéshők: H2O(l): -286kJ/mol, NaOH(aq): -471,3kJ/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Na + `H_2O` = NaOH + `1/2` `H_2`

Reakcióhő= keletkezett anyagok képződéshője - kiindulási anyagok képződéshője.

`DeltaH` = -471,3-(-286) , ez 1 mol Na esetén van.
1 mol Na az 23 g

0,5 g Na az `0.5/23` mol

Ezzel még beszorozzuk a reakcióhőt és megkapjuk, hogy mennyi hőt termelt a reakció. Ez egyenlő a Q=`c*m*DeltaT`-vel (m a víz tömege, ami 100 `cm^3` esetén 100 g). a `DeltaT` az ismeretlen, de tudjuk a kiindulási hőmérsékletet, azt még hozzáadjuk. (Melegedni fog az oldat, tehát több legyen, mint 20 °C a kapott eredmény).
0