Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Húrtrapéz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1090
A téglalap átlója 10 cm, egyik oldala 8 cm hosszú. Mekkora a másik oldala, a kerülete és a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Húrtrapéz
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap átlója, a 8 cm-es oldal, és a harmadik oldal egy derékszögű háromszöget zárnak be. Segít ennek a megértésében, ha lerajzolod. Az átló ebben az esetben a derékszögű háromszög átfogója. Az egyik befogó a 8 cm-es oldal, a másik oldalt nevezzük x-nek. Pitagorasz tétellel nagyon könnyen kiszámolható x. A tétel alapján:
x2+82=102
x2=36
x=6
Vagyis a téglalap két oldala x=6 és y=8 cm. A kerület ugyebár x*2+y*2 vagyis 28 cm. A terület pedig x*y, vagyis 48 cm2.
0