Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Húrtrapéz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5343
A húrtrapéz alapja 4,6 cm illetve 8 cm hosszúak, a szárak hossza 3,6 cm. Mekkora a kerülete és a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#hurtrapez
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Gondolom, csak a magassággal volt gondod:
1

Mivel minden oldala meg van adva, így a kerülete simán csak ezek összege, vagyis
4,6+8+3,6+3,6=14,4 cm.
A területhez a magasságot kell kiszámolni. Mivel ez egy húrtrapéz, így ha berajzolod a két magasságát (vagyis húzol két vonalat a felső alapjának a széleitől merőlegesen az alsó alapra), akkor láthatod, hogy ha kivonod a felső alap hosszát az alsóból, akkor az alsó alap két szélén ugyanakkora hosszúságú "darabok" maradnak. Ha lerajzolod sokkal egyszerűbb megérteni. Számoljuk ki egy ilyen "darab" hosszát. Ha ugye 8-4,6= 3,4 akkor egy darab ennek a fele, vagyis 1,7 cm. Ha ez már megvan, akkor nevezzük a darabot x-nek. Láthatjuk, hogy x, a magasság, és a szár egy derékszögű háromszöget alkotnak. Mivel x=1,7 cm, a szár (legyen y)=3,6 cm így a magasságot a Pitagorasz tétellel egyszerűen kiszámolhatjuk.
3,62=m2+1,72
Ezt megoldva m=3,173 cm körülbelül. Innen már a trapéz területét ki lehet számolni:
T=((a+c)*m)/2 ahol a és c az alapok, m a magasság. Ebbe behelyettesítve: T=20 cm.
1

4,6+8+3,6+3,6=14,4 cm
Szerinted ez helyes?
0