Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek! Segítséget szeretnék mert holnapra kell!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
673
Egy 25 méter széles úton két szemközti ház közé kifeszítenek egy huzalt. Közepén elhelyezne egy lámpát. Belógása 50 cm. Milyen hosszú a huzal?


Kellene vázlatrajz is belőle!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Képzeld el a helyzetet. Ha van egy kötél amit kifeszítenek az út fölött, és rálógatnak középen valamit, akkor a kötél V alakú lesz ugyebár, mert középen lehúzza az a valami. Képzeld el, hogy ez egy fejjel lefelé fordított háromszög. A csúcsa alul, ahol lóg a lámpa, a huzal, ami a V alakot formázza, az a két szára. Az alapja képzeletben nincs ott, de tudjuk, hogy mivel az út két széle között van kifeszítve, így a háromszög alapja 25 m. Az ugyebár a kérdés, hogy milyen hosszú a huzal, vagyis a háromszög két szárának a hosszúságát szeretnénk megkapni. Tudjuk, hogy 50 cm-re (vagyis 0,5 m-re) lóg be a lámpa középen, ez ugyebár a háromszög magassága.
A magasság az alapra merőleges, így a magasság, az alap fele, és a háromszög egyik szára egy derékszögű háromszöget zárnak be. Pitagorasz tétellel ki lehet innen már számolni az egyik szárat, ami a derékszögben ugyebár az átfogó. Ha magasság "m", az alap fele "a", és az egyik szár x, akkor a tétel alapján= m2+a2=x2
Ugyebár m=0,5 mert méterben számolunk. a= 25/2, azaz 12,5 m. Ezeket behelyettesítve megkapjuk, hogy x=12,51 m körülbelül. Mivel ez csak az egyik szár, azaz a huzalnak az út egyik szélétől a lámpáig számított hossza, így hozzá kell adni ugyebár a másik oldalát is, ami természetesen ugyanennyi. Tehát a huzal 12,51+12,51= 25,02 m.
Módosítva: 7 éve
0

Na akkor itt egy kép, hátha ezzel jobban megérted.
Ugyebár az ábrán alul ahova oda van írva hogy 25, az az út, mert 25 m széles.
A lámpától jobbra és balra k és l az maga a huzal. Mivel azon lóg a lámpa. Így mivel a huzal hosszát akarjuk kiszámolni, k+l a kérdés. Láthatod, hogy bal oldalon a k, az m és az n egy derékszögű háromszöget zárnak be. Mivel n nyilvánvalóan 25-nek a fele, vagyis 12,5 m így Pitagorasz tétellel könnyen ki lehet számolni a k-t (gondolom a tételt ismered). Mivel m= 0,5 m (mert 50 cm), így a tétel alapján ha kiszámolod a k-t, akkor ugyebár l hossza is ugyanannyi mint k. Összeadod a kettőt, és megkapod a huzal hosszát.
Így már érthető?
0