Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan számoljam ki? (pH-s kémiai feladatok)

Főoldal » Középiskola » Kémia
2548
Mennyi a pH-ja ?
a; 0,01m/m% koncentrációjú sósav oldatnak, ha sűrűsége= 1,00 g/cm3

b; 1,1%(m/V)-os kálium hidroxid oldatnak

c; 0,2 g/L nátrium-hidroxid oldatnak ??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A pH ügye a hidrogén-ion koncentrációjának tizes alapú logaritmusa -1-gyel megszorozva.

Ez alapján nézzük az első feladatot:

A sósav erős sav, azaz teljes mértékben elbomlik klorid és hidrogén-ionra. Tehát pl 1mol/dm3-es sósavnél a hidrogén-ion koncentrációja is 1 mol/dm3. De nekünk 0,01m/m%-os van, viszont tudjuk, hogy a sűrűség 1 g/cm3. Hogy megtudjuk a koncentrációt, vegyünk ebből 1 dm3-t. Ez 1000 cm3, ami így 1000cm3*1,00 g/cm3=1000g. Tehát az oldat 1000 g, így a sósav tömegét ki tudjuk számolni: m=1000g*0,01m/m%/100=0,1g. tehát már azt is tudjuk, hogy egy dm3 oldatban 0,1g sósav van, ebből már csak az anyagmennyiséget kell kiszámolni: n=0,1/36,5=0,00274 mol (a hidrogén-klorid moláris tömege 36,5g/mol).
Azaz egy dm3 oldatban 0,00274 mol sósav van, tehát a sósavunk 0,00274 mol/dm3-es. Így a pH-ja: pH=-log0,00274=2,56.

2.
Itt kálium-hidroxidról van szó, az erős bázis. Tehát a hidroxid-ion konc. megegyezik a kálium-hidroxidéval. Az 1,1m/V "vegyesszázalék" azt jelenti, hogy 100 cm3 oldatban 1,1g cucc van. Nekünk azobna 1 dm3 kell, az 1000 cm3, így látható, hogy abban 11g található. Mivel a KOH moláris tömege 56,1 g/mol ezért a 11 g 11/56,1=0,196 mol.
A pH itt is hasonlóképp számoljuk, csak azzal a kis aprósággal, hogy itt bázisról van szó, tehát a kapott értéket 14-ből ki kell vonni: pH=14-(-log0,196)=13,29.

3.,
A nátrium-hidroxid ugyanúgy erős bázis, mint a KOH, szóval a téma hasonló. 1 liter, azaz 1 dm3 tartalmaz 0,2 g-ot, ez 0,2/40=0,005 mol (40 g/mol a NaOH mol.tömege), így a konceentráció 0,005 mol/dm3, tehát a pH=14-(-log0,005)=11,70.
2