Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
728
Ígérem ez lesz az utólsó halmazos feladat. :D
Egy kisfiú játékautóinak száma 15. Van közöttük 6 sárga és 7 pótkocsis autó. A sárga vagy pótkocsis autók száma 10. Hány sárga pótkocsis autója van? Hány olyan sárga autója van, amely nem pótkocsis? Hány autó nem sárga és nem pótkocsis?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az összes ilyen halmazos feladatot relatív könnyen meg lehet oldani egy jó halmazábrával.

Tudod, hogy a sárga kocsik száma 6, tehát `B+C=6`.
Azt is tudod, hogy a pótkocsis autók száma 7, tehát `C+D`.
A sárga vagy pótkocsis autók száma 10, tehát `B+C+D=10`.
Összesen 15 autó van, tehát `A+B+C+D=15`

A sárga pótkocsis autók száma `C`, ezt keressük. Ha összeadod a sárga és a pótkocsis autók számát, akkor azt kapod, hogy
`B+C+C+D=6+7`
`B+2C+D=13`
Ha felírod ide a sárga vagy pótkocsis autók egyenlőségét, akkor látszik, hogy a kettő különbsége `C`.
`B+2C+D=13`
`B+C+D=10`
Kivonod egymásból a két egyenletet és azt kapod, hogy
`C=3`

A sárga nem pótkocsis autók száma `B`. Tudod, hogy `B+C=6` és `C=3`, így `B=3`.

A nem sárga nem pótkocsis autók száma `A`. Tudod, hogy
`A+B+C+D=15` és
`B+C+D=10`
A két egyenletet megint kivonod egymásból, és azt kapod, hogy
`A=5`
0