Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSEG! SURGOOS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
4 kg 80%-os tisztaságú CaCO3 mekkora tömegű 10%-os HCl oldattal reagál. Milyen térfogatú gáz keletkezik normál körülmények között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

4 kg nak a 80%-a mész, ezért ez csak 4*0.8= 3.2 kg `CaCO_3`

`M_CaCO_3` = 100 `g/(mol)`

1 mol `CaCO_3` 100 g
hány mol `CaCO_3` 3,2 kg, azaz 3200 g?
3200/100 = 32 mol

Az egyenlet szerint ez kétszerannyi, azaz 64 mol HCl-val reagál.

`M_HCl` = 36.5 `g/(mol)`

Az anyagmennyiséget szorozva a moláris tömeggel, megkapjuk hány g HCl szükséges a reakcióhoz.

`m_(HCl)` = 36.5*64 = 2336 g

Az oldat 10 %-os, a z imént kapott eredmény 10-szerese az oldat, azaz 23360 g = 23.36 kg

23.36 kg 10%-os oldattal reagál a `CaCO_3`.
Az egyenlet szerint ugyanennyi, azaz 32 mol `CO_2` keletkezik.

1 mol gáz normálállapotban 22.41 `dm^3`
32 mol gáz 22.41*32 = 717.12 `dm^3`

A fejlődött gáz mennyisége 717.12 `dm^3`
0