Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGIITSEG!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
465
40 g 36,5% -os koncentrációjú HCl oldathoz öntünk még 20 g vizet. Az így kapott oldat fele ezüst- nitrát oldattal reagál. Határozd meg:
a. Mennyi lesz az oldat koncentrációja a hígítás után?
b. Mennyi csapadék keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`AgNO_3` + HCl = AgCl + `HNO_3`

100 g sósavoldatban van 36.5 g HCl

40 g sósavoldatban van `40*100/36.5` = 14.6 g

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`n_(HCl)` = `14.6/36.5` = 0.4 mol

hozzáadunk 20 g vizet

60 g oldatban lesz 14.6 g HCl
100 g oldatban lesz `100/60*14.6`= 24.33

Az oldat hígítás után 24.33 %-os lesz.

b.
Azt kiszámoltuk, hogy ez 0.4 mol HCl, az egyenlet alapján 0.4 mol AgCl csapadék keletkezik.

`M_(AgCl)` = 143.32 `g/(mol)`

`m_(AgCl)` = `n_(AgCl)*M_(AgCl)` = `0.4*143.32` = 57.33

57.33 g AgCl csapadék keletkezik.
0