Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sursooos!! kerleeek

Főoldal » Középiskola » Fizika
701
Kiszáradt kútba követ ejtünk. A leérkező kő koppanását az ejtéstől számított 5 másodperc múlva halljuk. Tudva, hogy a hang sebessége 340 m/s, határozzuk meg milyen mély a kút?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`x` méter mély a kút.

A kő leesik `t` másodperc alatt:
`x=1/2·g·t^2`
amiből
`t=sqrt((2x)/g)`

Aztán a hang felér `t_h` másodperc alatt:
`x=v_"hang"·t_h`
`t_h=x/(340\ m/s)`

Az össz-idő:
`5\ s=t+t_h`

A mértékegységek kompatibilisek (m valamint s és m/s illetve m/s²), el lehet őket hagyni.

`5 = sqrt((2x)/(10)) + x/(340)`
`x/(340) + sqrt((x)/(5)) - 5 = 0`

Legyen `z=sqrtx`, vagyis `x=z^2`:
`z^2/(340) + z/sqrt(5) - 5 = 0`
Oldd meg a másodfokú egyenletet a megoldóképlettel. Az egyik gyök negatív, az nem kell. A pozitívnak a négyzete lesz a megoldás.
Módosítva: 7 éve
0