Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sűrgőss lenne!!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
607
Mekkora a 0,07 mol/dm3 koncentrációjú NH4Cl oldat pH-ja? Mekkora lesz a pH, ha az oldatot 10-szeresére hígítjuk? (az ammónia protonálódási állandója: Kb=1,79*10-5).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Hidrolizáló só (`NH_4Cl`).

`K_b` = `[OH^-]^2/(c-[OH^-])`

`1.79*10^(-5)` = `x^2/(0.07-x)`

x-re megoldod, az lesz a hidroxidion-koncentráció, ebból, pOH-t számolsz, majd pH-t.

10-szeres hígítás: ugyanez a képlet, csak a koncentráció nem 0.07, hanem 0.007.
1