Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció, oldódás, energiaváltozás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
891
1.kérdés:100 cm3 desztillált vízbe kiskanálnyi rosszul oldódó ionvegyületet, HgI2-t szórunk. Mekkora lesz az oldódási egyensúly beállta után az oldatban a Hg2+ és I- koncentrációja? (L=2,82*10-29)

2.kérdés: Hány mg Mg(OH)2 tud feloldódni 200 cm3 pH=10,5 NaOH oldatban? L(Mg(OH)2)=1,2*10-11

3.kérdés:0,005 mol/dm3 koncentrációjú CaCl2 oldatba AgCl rosszul oldódó port szórunk (L(AgCl)=5,6*10-13). Mekkorák lesznek az egyensúly beállta után a koncentrációk?

4.kérdés:Standard állapotú, 1,1 m3 térfogatú propán gázt tökéletesen elégetünk, majd az eredeti állapotot visszaállítjuk (p,T), a víz kondenzálódik. Mekkora az energiaváltozás (kJ-ban megadva)? (a képződéshők: CO2(g): -394 kJ/mol, H2O(l): -286 kJ/mol, propán: -105 kJ/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Szia! Szerintem egy szakra járunk, ha esetleg a kémia tesztet csinálod a moodle-ről.
Az első kettőben tudok segíteni.
1.) HgI2 --> Hg2+ + 2I-

L= [Hg2+] * [I-]2

2,82*10-29= c * (2c)2

Azért, mert Hg legyen pl c akkor az I 2c az egyenlet szerint ÉS ne felejtsd el, hogy a szorzat mindig azt mutatja meg, hogy hanyadikra kell majd emelni a koncentrációt. Tehát mivel 2 jodidion fog keletkezni ezért a koncentrációja az [I-]2

Az egyenletből megkapod a c-t, ami a Hg koncentrációja és, ha megszorzod 2-vel akkor megkapod az I koncentrációt.
0

2.) Mg(OH)2 --> Mg2+ * 2 OH-

A NaOH oldatban lévő OH koncentrációt is ki lehet számolni a pH alapján. Mivel a pH= 10,5 akkor a pOH= 3,5, tehát az OH-=10*-3,5

Az egyenleg továbbra is L= [Mg2+] * [OH-]2

Itt is legyen Mg=c akkor OH=2c

Az egyenletet meg úgy kell felírni, hogy:

1,2*10-11 = c * (2c+10-3,5)2

Ugye a 10-3,5 az a NaOH-ból származó OH koncentráció. A 2c általában egy nagyon alacsony szám és nem befolyásol semmit, tehát azt el lehet hagyni.

Kiszámolod az egyenletet, megkapod a Mg2+ koncentrációját. A térfogat segítségével (amit majd át kell váltani köbdecibe) ki tudod számolni az anyagmennyiséget, majd abból moláris tömeggel a tömeget. Ott grammot fogsz kapni, tehát az eredményt be kell szorozni 1000-rel és megkapod, hogy hány mg kell.
0