Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
2455
10. Egy osztályban 18-an tanulnak angolul, 20-an németül és 15-en olaszul. 11-en tanulnak angolul és németül is, 6-an németül és olaszul is, egyetlen diák mindhárom nyelvi csoportba jár. Pontosan két nyelvet 18-an tanulnak. a) Hányan járnak ebbe az osztályba, ha mindenki tanul legalább egy nyelvet? b) Hányan tanulnak legalább két nyelvet? c) Hányan vannak, akik csak olaszul tanulnak? d) Hány diák van, aki németül tanul, de olaszul nem? e) Az egy nyelvet tanulók hányad része tanul angolul?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először érdemes egy halmazábrát rajzolni 3 egymást metsző halmazzal. A nyelvek alapján az egyik A, a másik N, a harmadik O. Az ábra közepébe, ahol mindhárom metszi egymást beírhatunk 1-et, hiszen a feladat szerint egyetlen diák tanulja mindhárom nyelvet. Az A és N metszetébe beírhatunk 10-et, mivel azt írja, hogy 11-en tanulnak angolul és németül is, de a 11-ből már egyet beírtunk középre. Ugyanígy beírhatjuk N és O metszetébe a 6-1, azaz 5-öt. Tudjuk, hogy pontosan két nyelvet 18-an tanulnak. Ezek ugyebár azok az emberek, akiket két halmaz metszetébe írunk. Mivel ebből már beírtunk 15-öt, így 18-15=3, azaz A és o metszetébe 3 kerül. Meg vannak adva, hogy egy-egy nyelvet hányan tanulnak, így a maradék 3 helyet az ábránkon kitölthetjük.
A-ba 18-(10+1+3)=4 kerül.
N-be 20-(10+5+1)= 4 kerül.
O-ba 15-(5+1+3)= 6 kerül.
Ha az ábrákba beírt összes számot összeadjuk, akkor megkapjuk az osztály létszámát, ami 33.
Legalább két nyelvet tanulók száma az ábra alapján: 19.
Akik csak olaszt tanulnak: 6 fő.
Aki németül tanul, de olaszul nem: 14.
Az egy nyelvet tanulók száma 14, ebből 4-en tanulnak angolul, tehát 4/14-ed, azaz 2/7-ed része.
0