Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő szárú háromszög

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1149
Az egyenlő szárú háromszög alapja 8 cm, szárai 10 cm-esek.nmekkora a kerülete és a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög kerülete, mivel alapja 8 cm, a szárai 10 cm, 28 cm (8+10+10=28).
A terület kiszámolásához szükségünk van az alaphoz tartozó magasságra.
Ehhez a Pitagorasz tételt használnám. Mivel az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot.
`10^2=(8/2)^2+(m_a)^2 => m_a=sqrt(10^2-4^2) => m_a=sqrt(100-16) => m_a=sqrt(84)=2*sqrt(21)`
`T_(háromszög)=(8*2*sqrt(21))/2 => T_(háromszög)=8*sqrt(21)`
1