Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek (szöveges)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
904
Angi és Jani együtt 30 évesek, Jani és Dorka pedig 35. Hármójuk életkora együttesen 48 év.
a, Hány éves Dorka?
b, Hány éves Angi és Dorka együtt?
c, Hány évvel idősebb Jancsi Anginál?

2, feladat
a, Panni gyűrűje és karkötője 6250 Ft-ba kerül. A karkötő 1350 forinttal drágább, mint a gyűrű, és mennyibe kerülnek külön külön?
b, Dávid focimeze és sípcsontvédője együtt 11.400 Ft-ba kerül. A dípcsontvédő fele annyiba kerül, mint a mez. Mennyibe kerül a sípcsontvédő, mennyibe a mez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Először is nevezd el az emberek életkorait. Én most a kezdőbetűket fogom használni, ezeknél a feladatoknál az a legegyszerűbb. Felírhatod, hogy
`a+j=30`
`j+d=35`
`a+j+d=48`

a) `d=?`
Észreveheted, hogy az 1. és a 3. egyenlőségben pont `d` a különbség, ezért kivonod egymásból a kettőt.
`(a+j+d)-(a+j)=48-30`
`d=18`

b) `a+d=?`
Ugyanúgy, ahogy az előbb, a harmadik és a második egyenlőség segítségével kiszámolhatod `a`-t.
`(a+j+d)-(j+d)=48-35`
`a=13`
`a+d=13+18=31`

c) `j-a=?`
Most, hogy tudod, hogy `a+d=31`, kiszámolhatod `j`-t.
`(a+j+d)-(a+d)=48-31`
`j=17`
`j-a=17-13=4`



2)
Megint a kezdőbetűket fogom használni az egyszerűség kedvéért.

a)
`g+k=6250`
`k=g+1350`
A második egyenlőségből `k` kifejezett értékét beírhatod az első egyenlőségbe.
`g+(g+1350)=6250`
`2g+1350=6250`
`2g=4900`
`g=2450`
Ezt az értéket pedig visszaírhatod a második egyenlőségbe.
`k=2450+1350=3800`

b)
`m+s=11400`
`s=m/2`
Megint beírod a második egyenletből az értéket a elsőbe.
`m+m/2=11400`
`2m+m=22800`
`3m=22800`
`m=7600`
És ezt megint visszaírod az elsőbe.
`s=7600/2=3800`

Itt nyilván az összes eredményt forintban értem, csak lusta vagyok kiírni. A másik feladatnál pedig évben. :D
0