Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Disszociáció fok

Főoldal » Középiskola » Kémia
950
Mennyi a disszociációfok értéke a 0,050mol/dm^3 koncentrációjú HNO2 - oldatban? K(s)=0,00045 mol/dm^3
Lehetőleg egy kis magyarázattal, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A disszociációfok megadja, hogy molekuláknak hányad része disszociál.
A HNO2 így disszociál:
HNO2 ⇒ H+ + NO2-
A savi disszociációs állandót (α) ugyebár úgy kapjuk meg, hogy a két ion koncentrációjának sztöchiometriai számon vett hatványának szorzatát elosztjuk a bemért sav koncentrációjával, azaz:
K(s)= [NO2-]*[H+]/ [HNO2]
Gyenge sav vizes oldata: [NO2-]=[H+]=α*c
Így K(s)=[H+]2/[HNO2] = (α*c)2/(c-α*c)=α2c / (1-α) = α2c
Vagyis K(s)=α2*c
Mivel a feladatban c=0,050 mol/dm3, és K(s) is ismert, így behelyettesítve az adatokat, könnyen megkapható az eredmény, ami kerekítve 0,095.
0