Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
501
2x-5 negyed+x-3 ötöd=2x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom pontosan hogy vannak a törtek számlálói, így két esetet is írok.

`(2x-5)/4+(x-3)/5=2x`
Közös nevezőre hozod a bal oldalt. 4 és 5 legkisebb közös többszöröse 20 lesz, így a közös nevező is 20.
`5/5*(2x-5)/4+4/4*(x-3)/5=2x`

`(5*(2x-5))/(5*4)+(4*(x-3))/(4*5)=2x`

`(10x-25)/20+(4x-12)/20=2x`
Most már össze tudod adni a két törtet.
`((10x-25)+(4x-12))/20=2x`

`(10x-25+4x-12)/20=2x`

`(14x-37)/20=2x text( /)*20`

`14x-37=40x text( /-14x)`
`-37=26x`
`26x=-37 text( /:​)26`
`x=-37/26`

Másik értelmezés:

`2x-5/4+x-3/5=2x`

`2x+x-5/4-3/5=2x text( /)-2x`

`x-5/4-3/5=0`
Közös nevezőre hozod a törteket, hogy össze tudd őket adni.
`x-(5*5)/20-(4*3)/20=0`

`x-25/20-12/20=0`

`x-37/20=0 text( /)+37/20`

`x=37/20`

Természetesen mindkét esetben vissza kell helyettesítened `x`-et az egyenlet jobb és bal oldalába, aztán kiszámolni vele az oldalak értékét, hogy biztos fennáll-e az egyenlőség. Ezzel ellenőrzöl.
0