Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika: Háromszögek (8. osztály)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1129
Szerkeszd meg a háromszögeket:

d, A háromszög egy oldala a =5 cm, két szöge β= 105° és α = 37,5°

e, A háromszög két oldala a = 4 cm és b = 5 cm, a nagyobbik oldallal fekvő szög β =82,5°

f, A háromszög két oldala a = 6 cm, b = 8 cm, és az a oldallal szemben fekvő α = 37,5°



Nagyon köszönöm annak aki segít benne.♥♥
Nem tudom hogy kell 37,5 és 82,5°-os szöget szerkeszteni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, háromszög, szögek, szerkesztés
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
d)
Vedd fel az `a` szakaszt. Szerkeszd meg az egyik végpontjára a 105°-os szöget. Itt lesz egy félegyenesed. Erre a félegyenesre kell megszerkeszteni a 37,5°-os szöget (tetszőleges helyre). Az így megszerkesztett szögszárat párhuzamosan eltolod, a már meglévő szakasz másik pontjába.
e)
Vedd fel az `a` szakaszt. Az egyik végpontjába szerkeszd meg a 82,5°-ot. Majd a másik pontba a körzőt beszúrva és az adott `b` szakasszal megkapod a háromszög harmadik csúcsát.
f)
Ez ugyan úgy működik, mint az e) feladat. Csak most nem az `a` oldalból indulsz ki, hanem `b`-ből.


37,5°: Ha megszorzod kettővel, akkor az 75°-ot ad. Ezt pedig egy derékszög és 15° különbségéből megtudod szerkeszteni (90-15=75). Amikor megvan, akkor a szögfelező adja a 37°-ot.
15°: Egy kör és sugarának tudatában megszerkeszthető 1. 60°, majd felezve 30°, majd újra felezve 15°.
82,5°. Ha megszorzod kettővel az 165°, ami mit tesz Isten 180° és 15° különbsége.
1