Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgást test térfogatának és felsznének kiszámolása

Főoldal » Középiskola » Matematika
4507
Egy téglalap oldalai 10 cm, és 12 cm hosszúak. A téglalapot megfotgatjuk a
a) rövidebbik köziépvonala körül
b) hosszabik körvonala körül

Mekkora az így keletkezett forgást test TÉRFOGATA, és FELSZÍNE?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Egy hengert kapunk, melynek sugara 6 cm, magassága 10 cm.

A= `(2*r^2*pi)+(2*r*pi*m)`

V= `r^2*pi*m`

b, körvonala helyett inkább a hosszabbik oldala körül forgassuk meg.
Akkor pedig r= 10 cm, m=12 cm.

Felszín, térfogat, mint az a, -nál.

Ha esetleg a hosszabbik középvonal körül kell forgatni, akkor:

r= 5 cm, m=12 cm
0