Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek! Segítséget szeretnék mert holnapra kell!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
817
Megmértük egy szabályos ötszög beírt és köré írt körének sugarát, és milliméter - pontossággal 10,5 cm-t, illetve 12 cm-t kaptunk. Mekkora az ötszög kerülete?


Az ötszög kerülete:


Vázlat rajzot is kérnék
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Rajzot csatoltam. A mérések alapján felírható, hogy `r=10.5\ cm` és `R=13\ cm`. A kerület, amit keresel, az az ötszög egy oldalának ötszöröse (mivel 5 egyenlő oldalból tevődik össze a kerület), tehát `k=5a`.
A képen kiemeltem neked a derékszögű háromszöget, amiben dolgoznod kell. Erre a háromszögre felírhatod a Pitagorasz tételt.
`r^2+(a/2)^2=R^2`
`(a/2)^2=R^2-r^2`
`a/2=sqrt(R^2-r^2)`
`5a=10sqrt(R^2-r^2)=10*sqrt(13^2-10.5^2)=10*sqrt(169-110.25)=10*sqrt(58.75)=10*7.66=76.6\ cm`
Az ötszög kerülete `76.6\ cm`

Eddig azt hittem, hogy ez a számolás jó, most még meg kell néznem valamit.
EDIT: Biztos, hogy ezek az adatok?
EDIT2: Valószínűleg 13 cm a külső kör sugara, nem 12, ezért eszerint javítom.
Módosítva: 7 éve
0

Az ötszögben r/R = cos36°
Itt nem annyi, vagyis a sugárpáros rossz.
0