Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetes közelítés 2

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
595
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Egyenes, tehát `f(t)=x_1 t+x_2` alakú függvénykapcsolatot keresünk. Helyettesítsük be a megadott adatokat:

`1=x_2`

`3/2=x_1+x_2`

`2=2x_1+x_2`

`3=3x_1+x_2`

És a feladat tulajdonképpen csak ennyit kért. De ha már itt vagyunk, oldjuk is meg. :) Most nincs olyan szerencsénk, mint az előző kérdésednél, ez az egyenletrendszer túlhatározott, egymásnak ellentmondó egyenleteket tartalmaz (vagyis a megadott adatpontok nem esnek egy egyenesre). Írjuk fel mátrixos alakban:

`[[1],[3/2],[2],[3]]=[[0,1],[1,1],[2,1],[3,1]] [[x_1],[x_2]]`

Ennek a legkisebb négyzetes értelemben optimális megoldása az alábbi vektor:

`[[x_1],[x_2]]^\text{*}``=``[[0,1],[1,1],[2,1],[3,1]]^+ *[[1],[3/2],[2],[3]]``=``[[-0.3,-0.1,0.1,0.3],[0.7,0.4,0.1,-0.2]]*[[1],[3/2],[2],[3]]``=``[[0.65],[0.9]]`

Itt a `+` jellel a mátrix Moore–Penrose-féle pszeudoinverzét jelöltem. Tehát a megoldás `f(t)=0.65 t+0.9`. Ezen most nincsenek pontosan rajta a megadott adatok, csak nagyjából (képet mellékeltem).
0