Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
497
1,00 liter vízbe beledobunk egy 0,200 g tömegű nátriumdarabkát. Mennyi lesz az oldat pH-ja a reakció lejátszódása után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számítás, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 Na + 2 `H_2O` = 2 NaOH + `H_2`

`M_(Na)`= 23 `g/(mol)`

23 g Na = 1 mol

0,2 g Na az `0.2/23*1`= `8.7*10^(-3)` mol Na

Ebből `8.7*10^(-3)` mol NaOH keletkezik a reakcióegyenlet szerint, ez lesz benne 1 liter oldatban.

Az oldat koncentrációja `8.7*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`.

pOH=-lg`[OH^-]`= 2.06

pH = 14-pH = 11.94

Az oldat pH-ja 11.94 lesz.
1