Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 806 (kalorimetria) SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
545
Fotót mellékeltem, a levezetés érdekelne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ami még fontos a feladat megoldásához a 2 adaton kívül, amit a feladat leír, az a víz fajhője, ami `c_(text(víz))=4.2 text(kJ)/(text(kg)*text(°C))`

Legyen a jég kezdeti tömege `m_1`, a vízgőzé `m_2`.

A jeget 100 °C-os vízzé melegítjük. Ehhez először meg kell olvasztanunk. Az ehhez szükséges energia a jég olvadáshőjének és tömegének szorzata, ami `Delta E_(text(olvadás))=L_text(olvadás)=334(kJ)/(kg)*m_1=334\ m_1`.
Ezután az így keletkezett vizet fel kell melegítenünk. Az ehhez szükséges energia a `Delta E_(text(melegedés))=c_(text(víz))*m_1*DeltaT=4.2text(kJ)/(text(kg)*text(°C))*m_1*100°C=420\ m_1`

Ezzel szemben a 100°C-os vízgőzből 100°C-os víz lesz. Az ehhez szükséges energiát a párolgáshő és a tömeg segítségével kapjuk meg.
`Delta E_text(lecsapódás)=L_(párolgás)*m_2=2256\ m_2`

Mivel a rendszer zárt, fennáll az energiamegmaradás törvénye, azaz felírható az, hogy a jég/víz által felvett energia egyenlő a pára által leadottal.
`Delta E_(text(olvadás))+Delta E_(text(melegedés))=Delta E_text(lecsapódás)`
`334\ m_1+420\ m_1=2256\ m_2`
`754\ m_1=2256\ m_2`
`(m_1)/(m_2)=2256/754 approx 3`
`\Rightarrow m_1 : m_2=3:1`
1