Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
918
Egy kertész azzal dicsekszik, hogy 100 rózsabokor közül 34 rózsaszínű, 42 lila, 33 fehér virágot hoz. A tövek közül 3 olyan van, mely mindhárom színben pompázik. 7 tövön végzett olyan keresztezést, hogy azok egyidejűleg rózsaszín és lila virágot is hoznak, 8 tő fehér és lila, míg 6 rózsaszínű és fehér virágú. Hány olyan bokor van, melyek virágai a fenti színektől eltérőek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alapvetően az lenne a gondolat, hogy 34+42+33=109 rózsabokor van, ami rózsaszín, lila vagy fehér virágot hoz. Azonban vannak olyanok, amik két vagy három színűt is hoznak.

Van 7 olyan, ami rózsaszín és lila virágot is hoz. Ezeket a rózsaszín és a lila virágúak között is hozzáadtuk, ezért kétszer számoltuk a 109-ben. Egyszer ki kell vonni. Hasonló logikával kivonhatunk még 8-at és 6-ot is. Marad 88 tő.

Na de! Mindegyik színhez hozzátartoznak a mindhárom színes tövek. Ugyanúgy minden keresztezéshez hozzátartoznak a mindhárom színes tövek. Ha megnézed, akkor három színt összeadtunk, három keresztezést pedig kivontunk, így most az összegben egyszer sincsenek benne a mindhárom színű tövek. Ezt még hozzá kell adni.

Összesen 91 tő lesz, ami a három szín közül legalább az egyiket hozza, ezért 9 lesz, amiknek a virágai ezektől eltérőek.

Hogy érthetőbb legyen, megnézheted halmazábrán, hogy mi történik.
Amit keresünk, az az összes rész összege, tehát A+B+C+D+E+F+G.
Először összeadjuk a három színt külön.
(A+B+D+E)+(C+B+E+F)+(G+D+E+F)=A+C+G+2B+2D+2F+3E
Aztán kivonjuk a kettes keresztmetszeteket
(A+B+D+E)+(C+B+E+F)+(G+D+E+F)-(D+E)-(B+E)-(F+E)=
A+C+G+2B+2D+2F+3E-D-F-B-3E=A+B+C+D+F+G
Itt a keresett összeghez már csak az E hiányzik, tehát azt még hozzáadjuk.
0