Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2056
Egy kétvegyértékű fém karbonátja hevítés hatására elbomlik s közben a szilárd anyag tömege az eredeti 47,8 % -ára csökken. Melyik fém karbonátjáról van szó, ha tudjuk, hogy a szilárd maradék fém-oxid?
A választ előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`MCO_3` = MO + `CO_2`

A fém-karbonát moláris tömege:

`M_(MCO_3)`= (x+12+3*16) = (x+60) `g/(mol)`

A fém-oxid moláris tömege:

`M_(MO)` = (x+16) `g/(mol)`

Felírjuk az összefüggést:

`0.478*(x+60)` = (x+16)

Megoldjuk x-re

x=24,3

A keresett fém: magnézium.
1