Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
András és Pali játszanak. A nyertes mindig ,,x” a vesztes mindig ,,y” pontot kap. (x>y egész számok) döntetlen nincs. Néhány kör után Andrásnak 30, Palinak 25pontja van, mert Pali csak kétszer nyert. Hány pontot kap a nyertes?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
'a' kört játszanak
(a, x, y egész számok, x>y és a>2)

Pali nyert kétszer, akkor a kapott pontjai:

2*x + (a-2)*y=25

Pali kétszer vesztett, akkor a kapott pontjai:

2*y + (a-2)*x=30

összeadjuk a két egyenletet:

a(x+y)=55

A szorzatot felbontjuk, 55=11*5

Ha a=5, akkor x+y=11

2x+3y=25

3x+2y=30

Ezt megoldjuk
x=8
y=3

Ha a=11

x+y=5

Ekkor nem jön ki egészre.

Megoldás:

A győztes 8 pontot kap, a vesztes 3-at.

(5 meccs volt)
1