Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!! Sűrgős

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
544
Valaki megtudja oldani ezt? A megoldás menetére is szükségem lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Csak be kell helyettesíteni a megadott adatokat a függvénybe:

`1=x_1+x_2*cos(0)`

`3/4=x_1+x_2*cos(pi/2)`

`1/2=x_1+x_2*cos(pi)`

`3/4=x_1+x_2*cos(3 pi/2)`

Kiértékelve a koszinuszokat:

`1=x_1+x_2*1`

`3/4=x_1+x_2*0`

`1/2=x_1+x_2*(-1)`

`3/4=x_1+x_2*0`

Már látjuk is, hogy `x_1=3/4`, `x_2`-re pedig két egyenletünk is van:

`1=3/4+x_2`

`1/2=3/4-x_2`

A két egyenlet ekvivalens, a megoldásuk `x_2=1/4`.

Tehát a regressziós feladat megoldása egzaktul `F(t)=3/4+1/4 cos(pi t)`, nem volt szükség semmilyen közelítésre.
0