Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pufferoldatos kémia feladatban tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
986
Egy 50 cm3 térfogatú pufferoldat 0,2 mol/dm3 ecetsavat és 0,6 mol/dm3 nátrium-acetátot tartalmaz Ehhez hány cm3 0,5 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatot keverjünk hozzá, hogy a pH 1 egységet változzon?
(az ecetsav disszociációs állandója Kd=1,86*10^-5)
Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, pH, sav, disszociáció, puffer
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`K_s`=`[H^+]*(c_(só)/c_(sav))`

Ebből `[H^+]`=`K_s*(C_(sav)/c_(só))`

`[H^+]`= `6.2*10^(-6)`

Ahhoz, hogy a pH 1 egységet változzon (nőjön), a `[H^+]` koncentrációnak 10-szeresére kell nőnie.


`[H^+]`(új)=`6.2*10^(-5)`

Az új arány:

`(C_(sav)/c_(só))`=`(([H^+])/K_s)`= 3,33

50 `cm^3` oldatban van 0.05*0.2=0.01 mol ecetsav

50 `cm^3` oldatban van 0.05*0.6=0.03 mol Na-acetát

Amit hozzáadunk:

x `cm^3` oldatban van `(x/1000)*0.5`mol ecetsav

A végállapot:

(50+x) `cm^3` oldatban lesz 0.03 mol Na-acetát (nem változik) és (0.01+`0.5x/1000`) mol ecetsav (összeadódik)

A kettő aránya 3.33 (10:3)

`(0.01+0.5x/1000)/0.03`= 3.33

x-re megoldva x= 180 `cm^3`

Javítva.
Módosítva: 7 éve
2