Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, elektromosság

314
Ennek a megoldását vagy legalább a lépéseit szeretném megtudni.. :) Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Nyitott kapcsolónál `R_1` és `R_2` sorba vannak kötve, az eredő ellenállásuk `R_e=...` ugye tudod mi soros kapcsolásnál az eredő ellenállás?
A sok ellenállás helyett olyan, mintha egyetlen `R_e` eredő ellenáll lenne az áramkörben. Rajta a feszültség `U=60\ V`, az a) kérdés az átfolyó áramerősség. Azt pedig az Ohm törvény adja meg:
`R=U/I`
`I=U/R_e`

b)
Ha zárjuk a kapcsolót, akkor `R_2` és `R_3` párhuzamosan lesznek kapcsolva. Mindkettő 20 Ω-os. Biztos tanultátok két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredőjét is:
`1/R_(23)=1/R_2+1/R_3`
de egyszerűbb fejben kiszámolni, csak ahhoz kell egy kicsit gondolkozni: mivel egyforma a kettő, az áram fele megy az egyiken keresztül, a másik fele a másikon keresztül, így az ellenállás csak a fele áramot "hátráltatja". Olyan, mintha egyetlen egy fele annyi ellenállás lenne ott.
Tehát két párhuzamosan kapcsolt egyforma ellenállás eredője az ellenállás fele.
`R_(23)=(20\ Ω)/2=10\ Ω`
Vigyázz, ez csak akkor használható, ha egyforma a két ellenállás!

Szóval ha ba van kapcsolva a kapcsoló, akkor `R_2` helyett egy feleakkora ellenállás van ott, ezért a teljes eredő ellenállás is csökken, nagyobb lesz az áramerősség, az izzó erősebben világít.

Az áramerősséget is ki kell számolni ilyenkor is: ahhoz kell `R_1` és `R_(23)` eredője (ahol `R_(23)` a két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője). Ezek sorosan vannak kötve. Fejezd be az a)-hoz hasonlóan.
1