Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, elektromosság

Főoldal » Általános iskola » Fizika
508
Ennek a megoldását vagy legalább a lépéseit szeretném megtudni.. :) Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Nyitott kapcsolónál `R_1` és `R_2` sorba vannak kötve, az eredő ellenállásuk `R_e=...` ugye tudod mi soros kapcsolásnál az eredő ellenállás?
A sok ellenállás helyett olyan, mintha egyetlen `R_e` eredő ellenáll lenne az áramkörben. Rajta a feszültség `U=60\ V`, az a) kérdés az átfolyó áramerősség. Azt pedig az Ohm törvény adja meg:
`R=U/I`
`I=U/R_e`

b)
Ha zárjuk a kapcsolót, akkor `R_2` és `R_3` párhuzamosan lesznek kapcsolva. Mindkettő 20 Ω-os. Biztos tanultátok két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredőjét is:
`1/R_(23)=1/R_2+1/R_3`
de egyszerűbb fejben kiszámolni, csak ahhoz kell egy kicsit gondolkozni: mivel egyforma a kettő, az áram fele megy az egyiken keresztül, a másik fele a másikon keresztül, így az ellenállás csak a fele áramot "hátráltatja". Olyan, mintha egyetlen egy fele annyi ellenállás lenne ott.
Tehát két párhuzamosan kapcsolt egyforma ellenállás eredője az ellenállás fele.
`R_(23)=(20\ Ω)/2=10\ Ω`
Vigyázz, ez csak akkor használható, ha egyforma a két ellenállás!

Szóval ha ba van kapcsolva a kapcsoló, akkor `R_2` helyett egy feleakkora ellenállás van ott, ezért a teljes eredő ellenállás is csökken, nagyobb lesz az áramerősség, az izzó erősebben világít.

Az áramerősséget is ki kell számolni ilyenkor is: ahhoz kell `R_1` és `R_(23)` eredője (ahol `R_(23)` a két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője). Ezek sorosan vannak kötve. Fejezd be az a)-hoz hasonlóan.
1