Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjam meg ezt a biológiai feladatot?

839
Szürke és sárga szőrzetű egereket keresztezve 18 szürke és 17 sárga utód jött létre. Sárga szülők esetében viszont 8 sárga és 4 szürke egyed született. — Mi lehet a szülők genotípusa az első és a második keresztezésben? — A sárga szülők keresztezéséből származó fenotípusok közül melyik volt az, amelyik a várhatónál nagyobb arányban jelent meg? — Van-e olyan fenotípus, mely a statisztikailag várhatónál kisebb arányban alakult ki? — Milyen utódok születhetnek két szürke egér keresztezéséből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Ennél a feladatnál érdemes tudni, hogy a sárga szín az egereknél dominánsan öröklődik, azaz ha az allélokat "s" betűvel jelöljük, akkor a sárga szín kialakulásáért az SS, és Ss genotípusok felelősek, míg a szürke típusért a homozigóta recesszív, vagyis ss genotípus. Azonban ami a csel a feladatban, hogy a sárga színt okozó allél homozigóta domináns formában letális, tehát azok az egyedek, amelyek SS típusúak, még az anyaállat méhében elpusztulnak, életképtelenek. Ez ad magyarázatot az eltérő fenotípus arányokra. Ennek fényében tehát:
Ha szürke és sárga egereket keresztezünk, akkor nagyjából 1:1 (18:17) az arány. Sárga egér mint említettem, csak Ss genotípusú lehet, szürke pedig csak ss. Ha ezeket keresztezzük:
Ss x ss --> Ss, Ss, ss, ss.
Ha sárga mindkét szülő:
Ss x Ss --> SS, Ss, Ss, ss (de ugye SS nem születik meg)
Vagyis a válasz az első kérdésre, hogy az első keresztezésben az egyik szülő heterozigóta, a másik pedig homozigóta recesszív, míg a másodikban mindkét szülő heterozigóta.
A második kérdésre a válasz, hogy a szürke vártnál nagyobb arányban jelent meg. Hiszen ha SS megszületne, akkor 1/4 arányban lenne jelen, így viszont 1/2-ben van jelen.
A harmadik kérdésre a válasz, hogy a sárga fenotípus a várhatónál kisebb arányban jelent meg, hiszen ha SS megszületne, akkor 3/4 lenne az aránya, így viszont csak 1/2.
A negyedik válasz pedig, hogy mivel szürke fenotípus csak homozigóta recesszív (ss) egyedeknél jelenik meg, így azok keresztezéséből származó utódok is mind csak szürkék lehetnek.

Remélem érthető volt, és tudtam segíteni! Szép estét!
0