Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fotoeffektus!!! Sziasztok! Segítenétek ezekben a fizika feladatokban?

62
1. Egy 25 rendszámú 57 tömegszámú atommagban az egy nukleonra jutó kötési energia 8 MeV. Mekkora az atommag tömege kg-ban?

2. Egy fotokatódból kilépő elektronok maximális sebessége 522000 m/s. Mekkora a megvilágító fény hullámhossza nm-ben, ha a kilépési munka 2,7 eV?

3. Egy 36 rendszámú 84 tömegszámú atommag tömege 1,39422E-25 kg. Mekkora a kötési energiája MeV-ban megadva?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A 2. feladat a másik (https://ehazi.hu/q/18953/) kérdésedhez tartozik. Alább az 1. és a 3. feladatot részletezem.

Ha a rendszám `Z` és a tömegszám `A`, akkor az atommagban a protonok száma `Z`, a neutronok száma `A-Z`. Tehát a nukleonok együttes tömege `m_p Z+m_n(A-Z)`. Viszont a kötött atommag tömege (`m_\text{mag}`) ennél kisebb, ezt hívják tömegdefektusnak. A hiányzó tömegnek az `E=mc^2` képlet szerint megfeleltethető energia a kötési energia.

Összefoglalva: `E_k=(m_p Z + m_n (A-Z)-m_\text{mag})*c^2`

Itt `E_k` az atommag teljes kötési energiája. Ha a fajlagos, azaz egy nukleonra jutó kötési energiára vagyunk kíváncsiak, akkor ezt le kell osztani a tömegszámmal (`E_k/A`).

A feladatok megoldásához még azt kell tudni, hogy `1\text{eV}~~ 1.602176*10^-19\text{J}` (a számérték az elemi töltéssel egyezik meg).
0