Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fotoeffektus!!! Sziasztok! Segítenétek ezekben a fizika feladatokban?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1343
1. Egy fotokatódot megvilágító fény hullámhossza 540 nm, a katódból kilépő elektronok maximális sebessége pedig 393000 m/s. Mekkora a fotokatód kilépési munkája eV-ban?

2. Egy fotokatódot 354 nm hullámhosszúságú fénnyel világítunk meg. Mekkora a katódból kilépő elektronok maximális sebessége m/s-ban, ha a fotokatód kilépési munkája 2,9 eV?

Részletesen ha lehet. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A megvilágító fény energiája `hf=(hc)/lambda`. Amennyiben ez eléri a katódra jellemző `W_\text{ki}` kilépési munkát, akkor a katódból elektron lép ki. Amennyivel a foton energiája meghaladja a kilépési munkát, akkora mozgási energiát kap az elektron. Tehát:

`1/2 m_e v^2=(hc)/lambda-W_\text{ki}`

A feladatokhoz szükséges konstansok:
Elektronvolt: `1\text{eV}=1.602176*10^-19\text{J}`
Planck-állandó: `h=6.626070*10^-34\text{Js}`
Vákuumbeli fénysebesség: `c=299792458\text{m}/\text{s}`
Elektron tömege: `m_e=9.1093836*10^-31\text{kg}`
0