Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
564
Emelt matekról van szó. Teljes indukcióval kéne igazolni hogy az állítás igaz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Bizonyítandó: `17 | 7·5^(2n-1)+2^(3n+1)`

1. lépés: Ellenőrizzük `n=1`-re, hogy tényleg teljesül:
`7·5^(2-1)+2^(3+1)=35+16=51`
Ez éppen 3·17, tehát `n=1`-re teljesül a tétel.

2. lépés: Feltételezzük, hogy `n=k`-ra teljesül:
`7·5^(2k-1)+2^(3k+1)=17·m`

3. lépés: Megnézzük, hogy mi lesz `n=k+1` esetén:
`7·5^(2(k+1)-1)+2^(3(k+1)+1)=7·5^(2k+2-1)+2^(3k+3+1)=`
`=7·5^(2k-1)·5^2+2^(3k+1)·2^3=25·7·5^(2k-1)+8·2^(3k+1)=`
`=(17+8)·7·5^(2k-1)+8·2^(3k+1)=`
`=17·(7·5^(2k-1))+8·(7·5^(2k-1)+2^(3k+1))=`
Mindezek az átalakítások abból a célból történtek, hogy kihozzunk valahogy olyan kifejezést, amiben benne van a 2. lépésben lévő kifejezés. Sikerült, ennek a kifejezésnek az zárójeles rész-kifejezése, amit 8-cal szorzunk, az pont a 2. lépésben lévő egyenlőség bal oldala. Most behelyettesítjük helyébe a jobb oldalát:
`=17·(7·5^(2k-1))+8·(17·m)=`
`=17·(7·5^(2k-1)+8·m)`
ami azt jelenti, hogy ez a kifejezés osztható 17-tel.

4. lépés: Ezzel beláttuk, hogy `n=k+1`-re is teljesül a tétel. Mivel ez tetszőleges k-ra így teljesül, minden természetes számra ugyanígy öröklődik. A bizonyítás kész.
0