Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi ennek az egyszerű matematikai feladatnak a megoldása?

Főoldal » Középiskola » Matematika
599
a feladat levezetésére is szükségem lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Négyzetszámok, legyenek tehát:
`x=m^2`
`y=n^2`
Annyi kikötés van, hogy `m` és `n` is pozitív egész szám

`lg\ x = lg\ m^2 = 2·lg\ m`
`lg\ y = lg\ n^2 = 2·lg\ n`
`2·lg\ m+2·lg\ n=2·(lg\ m+lg\ n)=2·lg\ (m·n)`

`2·lg(m·n)=2`
`lg(m·n)=1`
Ennek a megoldása a logaritmus definíciója szerint:
`m·n=10`

Ez viszont többféleképpen is előállhat úgy, hogy `m` és `n` is pozitív egész szám legyen:
(m, n)= (1, 10) vagy (2, 5) vagy (5, 2) vagy (10, 1)

(x, y) számpárból is ugyanennyi van, csak (1², 10²) vagy (2², 5²) stb. lesznek azok.
0