Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia képletek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1370
Segítséget szeretnék kérni
nem értemhogy egy képletnek hogyan kell megnézni hogy hány proton és hány elektron molekulája van (pl a h2o-nak vagyik a víznek). vagy hogy hol kell megnézni hogy hány nem kötő elektron párja van? Valamint hogy sav-bázis reakcióban sav vagy bázis.
Megköszönném ha valaki elmagyarázná ezeket hogy mit hogyan kell megállapítani. A válaszokat előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, elektron, proton, sav-bázis, részecske
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az atomok vegyértékelektronjai azok az elektronok, amik a kémiai reakciókban részt vesznek, kötéseket tudnak kialakítani. Számukat a főcsoportok sorszámából tudjuk megállapítani, például: a szén (C) a IV., azaz a negyedik főcsoportban áll, ezért a vegyértékelektronjainak száma 4. Egy másik példa: magnézium, II. főcsoport, így 2 vegyértékelektronja van.

A kötő és nemkötő elektronpárokat maga a reakció határozza meg. Mindegyik atomnak lehet kötő és nemkötő párja. A számuk viszont a vegyértékelektronok miatt korlátozott (például a szénnek max. 4 ilyen kötő elektronja lehet).

Nézzük a vizet (rajz):
A hidrogénnek fejenként 1 vegyértékelektronja van, ez részt vesz a kötésben. Az oxigén a 6. főcsoportban van, a vegyértékelektronok száma 6, ebből 2 vesz részt a kötésben, ezért kötő, míg a maradék 4 a nemkötő. A nemkötő elektronpár az két nemkötő elektron, egy csíkkal van jelölve, ezért a víznek 2 nemkötő elektronpárja van.

Sav-bázis reakciók:
Sav: protont (`H^+`-iont) ad le. Bázis: protont vesz fel. A protont oxóniumionként is jelölik (`H_3O^+`)
pl:
`HNO_3`+ `KOH` = `KNO_3`+ `H_2O`

Részleteiben:

HNO_3 +`H_2O`→ `H_3O^+` + `NO_3^-` leadta a proton.

KOH → `K^+` + `OH^-`

`H_3O^+` + `OH^-` = 2 `H_2O`

A sav-bázis reakciók más néven közömbösítés.

sav + bázis = só + víz

Az ammóniánál jól látható a protonfelvétel:

`NH_3` + `HCl` = `NH_4^+` + `Cl^-`

Az ammónia felvette a proton, ammóniumion lett belőle, ő a bázis.
0