Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy adott hőmérsékleten telített BaSO4 oldat fajlagos vezetése 2,977×10-6 S×cm-1 Mekkora a BaSO4 oldhatósági szorzata? (eredmény megadása pl. 9,2e-7)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
728
Egy adott hőmérsékleten telített BaSO4 oldat fajlagos vezetése 2,977×10-6 S×cm-1 Mekkora a BaSO4 oldhatósági szorzata? (eredmény megadása pl. 9,2e-7)

Relatív ionmozgékonyságok:

(1/2Ba2+) = 63,70 S∙cm2∙mol−1

(1/2 SO42-) = 79,80 S∙cm2∙mol−1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A bárium-szulfát oldhatósági szorzata:

BaSO4 = Ba(2+) + SO4(2-)

ekkor:
L = [Ba(2+)] * [SO4(2-)]

Vagyis hogy az L értékét megkapjuk, a fent megadott adatokból ki kell számítanunk az egyensúlyi báriumion és az egyensúlyi szulfátion koncentrációkat.

Ba(2+)
3,122*10-6 S*cm-1 / 63,70 S*cm2*mol−1 = 4,901*10-8 mol/cm3
Ez egyenlő 4,901*10-5 mol/dm3

SO4(2-)
3,122*10-6 S*cm-1 / 79,80 S*cm2*mol−1 = 3,912*10-8 mol/cm3
Ez egyenlő 3,912*10-5 mol/dm3

A két koncentrációt behelyettesítve a fenti egyenletbe:
L = 1,917 * 10^-9 (mol/dm3)^2
0