Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány óráig kell 100,0 g 10,72 tömegszázalékos Na2SO4 oldatot elektrolizálni, hogy 12,16 %-os legyen, 5,000 A áramerősség mellett?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
939
Hány óráig kell 100,0 g 10,72 tömegszázalékos Na2SO4 oldatot elektrolizálni, hogy 12,16 %-os legyen, 5,000 A áramerősség mellett?

Faraday állandó=96500 C/mol

M(H2O)=18,00 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
K: 4 `H_2O`+ 4 `e^-` = 2 `H_2`+ 4 `OH^-`
A: 4 `OH^-` = `O_2` + 2 `H_2O` + 4 `e^-`

100 g oldatban van 10,72 g `Na_2SO_4`
Elektrolízis után:

100-x g oldatban van 10,72 g `Na_2SO_4`
ha 100 g oldatban van 12,16 g `Na_2SO_4`

x=11,84 g vizet elektrolizáltunk el, ez `11.84/18`=0,658 mol `H_2O`

Az egyenlet alapján 1 mol víz bontásához 2 mol elektron áthaladása kell.
0,658 mol vízbontáshoz 1,316 mol elektron

Az áthaladt töltés:

Q=`n_e*F`= 126973 C

Az áramerősség ismert:

Q=I·t -> t=`Q/I`= 25394 s = 7.054 óra
Módosítva: 7 éve
0