Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozzuk meg annak a platinaelektródnak a potenciálját

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1091
Határozzuk meg annak a platinaelektródnak a potenciálját, melynek az elektrolitja a következő módon készül: összekeverünk 100 cm3 0,0502 mol/dm3-es FeSO4 oldatot és 100 cm3 0,691 mol/dm3 Fe2(SO4)3 oldatot
ε°(Fe3+/Fe2+) = +0,781 V
(RT/F)*ln10=0,0591
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Fe^(3+)` + `e^-` ⇔ `Fe^(2+)`

A koncentrációk a felére csökkennek, bár ez lényegtelen, mert elosztjuk egymással őket.

200 cm³ oldatban lesz `0.0502/10` mol `Fe^(2+)` és `2·0.691/10` mol `Fe^(3+)`

1 l oldatban lesz `0.0502/10*5` mol `Fe^(2+)` és `2·0.691/10*5` mol `Fe^(3+)`


E = `E^0`-0,0591·`log(([Fe^(2+)])/([Fe^(3+)]))`= mindent ismerünk.
0