Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eredeti számok megszabása

Főoldal » Középiskola » Matematika
494
köszönöm a válaszokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a mértani sorozat `a/q`, a és aq.

Ekkor
a(`1/q`+1+q)=7
és
a(`1/q`+q)-1=2a

Az elsőből kifejezzük a-t, majd megoldjuk q-ra:

`q_1`=`1/2`, `q_2`=2
Mivel a sorozat növekvő, a második gyök kiesik.
a=2
Ellenőrzés:

Az sorozat első eleme 1, második eleme 2, harmadik eleme 4.
A harmadikból kivonunk egyet, akkor a sorozat: 1, 2, 3. Számtani sorozat.

Tehát az eredeti számok: 1, 2, 4.
Módosítva: 7 éve
0