Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ehhez az algebrai feladathoz kérek szépen segítséget =)

Főoldal » Középiskola » Matematika
567
Képként csatoltam a feladatot. Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, TÖRTEK, sárga
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeknek a feladatoknak az a lényege, hogy találj egy relatív egyszerű közös nevezőt néhány nevezetes azonosság segítségével.

`x^2-4=(x-2)(x+2)`
`x^2-4x+4=(x-2)^2=(x-2)(x-2)`

Így jól látszik, hogy közös nevezőnek kifejezetten jól használható az `(x+2)(x-2)^2`, mivel így mindhárom törtet relatív egyszerűen tudod bővíteni.
Ilyen algebrai törtet úgy bővítek, mint rendes törtet: megnézem mi nincs meg a nevezőjében a közös nevezőből, aztán azzal beszorzom a számlálót.

`(2*(x-2)^2)/((x+2)(x-2)^2)+((x+3)*(x-2))/((x+2)(x-2)^2)-((3x+1)*(x+2))/((x+2)(x-2)^2)`

`(2*(x^2-4x+4))/((x+2)(x-2)^2)+(x^2+x-6)/((x+2)(x-2)^2)-(3x^2+7x+2)/((x+2)(x-2)^2)`

`( 2x^2-8x+8 + x^2+x-6 - 3x^2-7x-2 )/ ((x+2)(x-2)^2)`

Ha csoportosítod, jó látszik, hogy miből mi lesz:

`( (2x^2+x^2-3x^2) + (-8x-7x+x) + (8-6-2))/ ((x+2)(x-2)^2)`

`(-14x)/((x+2)(x-2)^2)`

EDIT: Elvileg annak a csíkos feladatgyűjteménynek ott vannak a végén a megoldások, bár nem tudom, hogy menetet is ír-e, vagy csak értéket.
Módosítva: 7 éve
0