Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1196
Egy téglalap alakú parkon átlósan egy 260 m hosszú sétány vezet át. Mekkora területen terül el a park, ha egyik oldalának hossza 100 m?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap területe a két oldalának szorzata. Neked már megvan az egyik oldal, mert megadták, így már csak a másikat keresed.
Mivel a téglalap oldalai derékszögben találkoznak, a két oldal és az egyik átló derékszögű háromszöget alkot. Az átfogó lesz az átló, a park egyik oldala az egyik befogó, a másik oldal a másik befogó. Erre felírhatod a Pitagorasz tételt.
`text(egyik oldal)^2+text(másik oldal)^2=text(átló)^2`
`text(másik oldal)^2=text(átló)^2-text(egyik oldal)^2`
`text(másik oldal)=sqrt(text(átló)^2-text(egyik oldal)^2)=sqrt(260^2-100^2)=240\ m`

`text(Terület)=text(egyik oldal)*text(másik oldal)=100\ m*240\ m=24000\ m^2`
Az oldalakat nevezd el, hogy könnyebb legyen leírni. Csak azért írtam így, hogy láthatóbb legyen, mi történik.
0