Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek beadandó lap

Főoldal » Általános iskola » Matematika
581
A tízdeltlábúak bolygóján csápszépségversenyt rendeztek a Sokcsápú és a Csápcsenevészek számára. A 22 nevező büszkén lengette cicomás csápjait, pontosan 138-at. Hány 11 csápú sokcsápú és háromcsápú csenevész vett részt a versenyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, házi, beadandó, szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
van x darab 11 csápú és (22-x) darab háromcsápú. Össz-csáp: 138

11x+(22-x)*3 = 138
8x=72
x=9

11 csápúból van 9, 3 csápúból van 13. Az előbbinek van 99 csápja, az utóbbinak 39, ez összesen 138.
0

Másik megoldás;
Ha mindenki háromcsápú lett volna a versenyen, akkor nekik összesen 22*3=66 csápuk lett volna. Azonban összesen 138 csáp volt a versenyen, így bizonyos versenyzőknek 8 csápot kell még növeszteniük. Összesen 72 csápra van szükség, ehhez 9 csápcsenevésznek kell még csápot növesztenie.
1