Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1633
Összekeverünk 6 cm3 pH=3,5 H2SO4 oldatot és 14 cm3 pH=10 NaOH oldatot. Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
2NaOH+H₂SO₄= Na₂SO₄+2H₂O

pH=3,5 -> `c_H^+`= `3,16*10^(-4)` mol/l `H^+`

6 cm³-ben `6/1000*3,16*10^(-4)` mol `H^+` van (`1,9*10^(-6)` mol)

pOH=4 , `c_(NaOH)`=`10^(-4)` mol/l
14 cm³-ben `14/1000*10^(-4)`= `1,4*10^(-6)` mol

A sav a nagyobb mennyiség, marad `0.5*10^(-6)` mol `H^+`

Ez van 20 cm³ oldatban.
1000 cm³ oldatban `5*10^(-7)*50`= `2.5*10^(-5)` mol

pH=-lg`[H^+]`= 4,6
Módosítva: 7 éve
0