Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Életkor kitalálása egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1240
Laci a következőt állítja: három évvel ezelőtt ötször idősebb voltam a testvéremnél de 3 év múlva már csak 2-szer leszek nála idősebb. hány éves volt Laci?
És fel kell írni külön külön hogy most három évvel ezelőtt és három év múlva is milyen egyenlettel oldanám meg az alábbi feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Most Laci x éves, testvére y éves

Első állítás:
x-3=5(y-3)
x+3=2(y+3)

Ezt kell megoldani.

Másodikból vonjuk ki az elsőt
6=-3y+21
y=5, ennyi idős a testvére
visszahelyettesítünk az egyik egyenletbe:
x=13
Ellenőrzés!
Laci 13 éves, a testvére 5 éves. Három éve Laci 10 volt, testvére 2, ez ötszöröse; három év múlva Laci 16 lesz, a testvére 8, ez kétszerese.
0

Testvér: x éves 3 évvel ezelőtt
Laci: 5x éves 3 évvel ezelőtt

3 év múlva

Testvér x+6 éves
Laci 2(x+6) mivel 3 év múlva kétszer annyi idős lesz csak

Az 5x-hez (a 3 évvel ezelőtti korához) hozzá kell adni 6-ot és akkor egyenlő lesz Laci 3 évvel ezelőtti és 3 évvel ezutáni életkora.

5x+6=2(x+6)
5x+6=2x+12
5x=2x+6
3x=6
x=2

Válasz: 3 éve Laci 10 éves, testvére 2 éves
3 év múlva Laci 16 éves, testvére 8 éves

Általános iskolában még nincs kétismeretlenes egyenlet. Igy kikerülöd, a két ismeretlent.
Módosítva: 7 éve
0