Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen kérlek, nagyon sűrgöss lenne!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1143
Hány gramm NaCH3COO.3H2O-ból készítsünk 100 cm3 oldatot, ha azt akarjuk, hogy a pH-ja 8,5 legyen? (az ecetsav disszociációs állandója Kd=1,86*10-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COO^-`+`H_2O` ⇔ `CH_3COOH` + `OH^-`

A savi disszociációs állandóból kiszámoljuk a bázikus disszociációs állandót:

`K_b`=`(10^(-14))/(K_s)`=`5.41*10^-10`=`([CH_3COOH][OH^-])/([CH_3COO^-])`

`[CH_3COOH]=[OH^-]`
és
`[CH_3COO^-]_(bemérési)=[CH_3COO^-]_(egyensúlyi)`

`K_b`=`([OH^-]^2)/c_(bemérési)`

`[OH^-]`=-lg(14-pH) = `3.16*10^(-6)`

-> c( bemérési)= 0.018 `(mol)/(dm^3)`
100 cm³ oldatban ennek a tizedrésze van, 0,0018 mol, ez hány gramm, a moláris tömeggel szorozva (a kirstályvizet el ne felejtsd).
0