Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
548
Le kell vezetni a számításokat. Melyiknél jön ki nagyobb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, számítás, vállalkozás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy szép és komplex feladat :)
I. teljes pénzen felnőtt teheneket vesz Levente.
1000000/9000=111.1 => 111 tehenet tud venni.
1. év összes bevétele: 111*15*210*1,5=524475 lej
2-4. év összes bevétele: 111*20*210*1,5=699300 lej
Teljes időszak teljes bevétele: 524475+3*699300=2622375 lej!
Költségek:
takarmány: 111 (tehén) * 2 (bála) * 360 (nap) * 4 (év) * 2 (lej)=639360 lej
gondozó: 111/50=2,22 => 2 gondozó => 2 (gondozó) * 4 (év) * 12 (hó) * 4000 (lej/hó)=384000 lej
állatorvos: 1 (állatorvos) * 4 (év) * 12 (hó) * 5000 (lej/hó)=240000 lej
Összes költség: 639360+384000+240000=1263360 lej
A teljes profit: 2622375-1263360=1359015 => Levente befektetésének hozama a négy év(!) alatt: 1359015/1000000-1=35,9015%!
II. teljes pénzen borjakat vesz Levente.
1000000/2000=500 borjú!
Mennyi borjunk lesz az első év végére?
Mértani sorozat! a₁=500 q=1-9%=91%
Első hónap végére: 500*91%=455 db marad;
második hónap végére: 455*91%=500*(91%)²=414 db;
harmadik hónap végére: 414*91%=500*(91%)³=377 db;
negyedik hónap végére: 377*91%=500*(91%)⁴=343 db;
ötödik hónap végére: 343*91%=500*(91%)⁵=312 db;
hatodik hónap végére: 312*91%=500*(91%)⁶=284 db;
hetedik hónap végére: 284*91%=500*(91%)⁷=258 db;
nyolcadik hónap végére: 258*91%=500*(91%)⁸=235 db;
kilencedik hónap végére: 235*91%=500*(91%)⁹=214 db;
tizedik hónap végére: 214*91%=500*(91%)¹⁰=195 db;
tizenegyedik hónap végére: 195*91%=500*(91%)¹¹=177 db.
Első év végére az 500 borjúból 500*(91%)¹²=161 borjú válik tejtermelő tehénné.
Az összes bevételem az első évben 0 lej, mert nincs felnőtt tejelő tehén!
2. év összes bevétele: 161*15*210*1,5=760725 lej
3-5. év összes bevétele: 161*20*210*1,5=1014300 lej
Teljes időszak teljes bevétele: 0+760725+3*1014300=3803625 lej!
Költségek:
takarmány:
1-6 hó: (500+455+414+377+343+312) (borjú) * 180 (nap) * 1 (bála) * 2 (lej)=864360 lej
7-12 hó: (284+258+235+214+195+177) (borjú) * 180 (nap) * 1,5 (bála) * 2 (lej)=736020 lej
2-5 év: 161 (tehén) * 2 (bála) * 360 (nap) * 4 (év) * 2 (lej)=927360 lej
gondozó:
Első hónap: 500/50=10 gondozó;
második hónap: 455/50=9 gondozó;
harmadik hónap: 414/50=8 gondozó;
negyedik hónap: 377/50=8 gondozó;
ötödik hónap: 343/50=7 gondozó;
hatodik hónap: 312/50=6 gondozó;
hetedik hónap: 284/50=6 gondozó;
nyolcadik hónap: 258/50=5 gondozó;
kilencedik hónap: 235/50=5 gondozó;
tizedik hónap: 214/50=4 gondozó;
tizenegyedik hónap: 195/50=4 gondozó;
tizenkettedik hónap: 177/50=4 gondozó.
1. év: (10+9+8+8+7+6+6+5+5+4+4+4)*4000=304000 lej
2-5 év 161/50=3 gondozó => 3 (gondozó) * 4000 (lej/hó) * 12 (hó) * 4 (év)=576000 lej
állatorvos: 1 (állatorvos) * 5 (év) * 12 (hó) * 5000 (lej/hó)=300000 lej
Összes költség:864360+736020+927360+304000+576000+300000=3707740 lej
A teljes profit: 3803625-3707740=95885 => Levente befektetésének hozama a öt év(!) alatt: 95885/1000000-1=9,5885%!
Most már válaszolhatunk a kérdésre: Felnőtt állatot kell venni!
0