Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldjuk meg az egyenletet a negatív racionális számok halmazán!Légyszí segítsetek!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
710
2x+7/4-1=5
1-3x/2+5=8
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Tudnál küldeni képet, mert nem pontos, hogy mi van a számlálóban és a nevezőben
0

2x+7 a számláló a nevező a4 ebből kivonni1 az egyenlő 5
0

`(2x+7)/4`-1=5 (hozzáadunk egyet mindkét oldalhoz)

`(2x+7)/4`=6 (szorozzuk mindkét oldalt néggyel)

2x+7=24 (kivonunk hetet mindkét oldalról)

2x=17 (osztjuk mindkét oldalt kettővel)

x=`17/2˛`

Ellenőrzés: behelyettesítjük x helyére a kapott számot.

`(2*(17/2)+7)/4`-1=`(17+7)/4`-1=`24/4`-1=6-1=5

2.
`(1-3x)/2`+5=8 (kivonunk mindkét oldalról ötöt)

`(1-3x)/2`=3 (szorozzuk mindkét oldalt kettővel)

1-3x=6 (kivonunk egyet mindkét oldalból)

-3x=5 (osztjuk mindkét oldalt (-3)-mal)

x=`-5/3`

Ellenőrzés:

`(1-(3*(-5/3)))/2`+5=`(1-(-5))/2`+5=`6/2`+5=3+5=8
0