Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1484
Összekeverünk 6 cm3 0,08 mol/dm3 koncentrációjú HCl oldatot és 14 cm3 0,45 mol/dm3 koncentrációjú H2SO4 oldatot. Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
HCl -> H++ Cl-
H₂SO₄ -> 2H++SO₄2-

1.
1 dm³ oldatban van 0,08 mol `H^+`
6 cm³ oldatban van `6/1000*0,08`= 0,00048 mol `H^+`

2.
1 dm³ oldaban van 0,45 mol H₂SO₄ ∼ 0,9 mol `H^+`
14 cm³ oldatban van `14/1000*0,9`= 0,0126 mol `H^+`

Ezeket összeöntjük (felételezzük, hogy a térfogatok összeadódnak)

Az oldatunk 20 cm³ lesz, a benne levő `H^+`-ion mennyisége: 0,00048+0,0126= 0,01308 mol

1 dm³-ben lesz `1000/20*0,01308` = 0,654 mol `H^+`

pH =-lg[`H^+`]= 0,18

A végső oldat pH-ja 0,18.
0