Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Modern fizika

szaffo kérdése
29
Segítsetek légyszi, hiába számolom az ilyen típusú feladatokat, nem fogadja el a Moodle eredményként, ill. olyan picik ezek a számok, hogy összeadok két számot, és olyan mintha nullát adtam volna hozzá :/ Ha nincs kész ez a feladatsor, nem tudom felvenni a vizsgát, így nagyon sürgős lenne. Nagyon megköszönném, ha el is magyaráznátok a feladatok megoldásmenetét lépésről lépésre, hogy megértsem. Nagyon szépen köszönöm előre is!!!

1. Egy fotokatód kilépési munkája 3,4 eV. A fotokatódot 294 nm hullámhosszúságú fénnyel világítjuk meg. Mekkora a katódból kilépő elektronok maximális sebessége m/s-ban?
2. Egy 39 rendszámú 92 tömegszámú atommagban az egy nukleonra jutó kötési energia 7,9 MeV. Mekkora az atommag tömege kg-ban?
3. Egy fotokatód kilépési munkája 2,8 eV. Adja meg a fotokatódot megvilágító fény hullámhosszát nm-ben, ha a katódból kilépő elektronok maximális sebessége 513000 m/s!
4. Egy 33 rendszámú 77 tömegszámú atommag tömege 1,27803E-25 kg. Mekkora a kötési energiája MeV-ban megadva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
AlBundy { Polihisztor } megoldása
1. A fény energiája `(hc)/lambda`, ennek a kilépési munkán felüli része fedezi a mozgási energiát, tehát `1/2m_ev^2=(hc)/lambda-W_{ki}`. Ebből kell kifejezni a `v` sebességet. (`536138 \text{m}/\text{s}`)2. Az atommagban 39 proton és 53 neutron van (vagyis az ittrium egy izotópjáról van szó). A kötési energia:
`(39m_{p}+53m_{n}-m_{mag})*c^2=92*7.9\text{MeV}`
Ebből kell kifejezni az atommag tömegét. (`1.527*10^-25\text{kg}`)
Az eredmény a Wikipédián is ellenőrizhető (csak ott daltonban van a tömeg):
https://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_yttrium3. Ez ugyanaz, mint az első feladat, csak most `lambda`-t kell kifejezni. (`349 \text{nm}`)4. Ez meg ugyanaz, mint a második, csak most 33 proton és 44 neutron van (arzén), és a kötési energiát kell kifejezni. (`611.6\text{MeV}` a teljes kötési energia, a fajlagos, nukleononkénti kötési energiához ezt le kell osztani 77-tel)
Módosítva: 5 napja
0